Istoria Pizzei

Pizza nu se trage din Italia ci din Grecia.
Pentru prima data grecii au fost cu ideea de a coace paine in forme rotunde si plate si de a adauga diferite alte alimente deasupra.
Preferata lor era o combinatie de uleiuri de masline si anumite condimente.

Ca toppinguri alegeau cartofi si frunze, diferite feluri de carne si chiar si fructe.
Este o certitudine ca grecii ar fi folosit si rosiile, daca acestea ar fi fost descoperite la vremea aceea!

Mozzarella adevarata era importata de greci din India, astfel ca era destul de putin accesibila.
Prima pizza adevarata a fost facuta de brutarul Raffeale Esposito in Napoli, Italia.

Dupa cum spune legenda, Esposito a vrut sa produca un fel de paine care sa fie diferita de celelalte care se vindeau in Napoli.
Mai intai a incercat sa adauge numai branza, apoi sos, dedesubt si i-a dat forma unei placinte rotunde.

Creatia sa a fost placuta imediat, si Esposito a fost chemat sa faca niste pizza pentru vizita Regelui Umberto si Reginei Margherita in 1889.
A facut o pizza in trei culori: cu branza alba, sos rosu si condimente, ca sa reflecte steagul italian si loialitatea sa fata de tara.

A fost o realizare grozava, si a numit-o pizza margherita dupa numele reginei.

In 1830, s-au pus bazele unei pizzerii in Napoli, facand posibil accesul la aceasta deosebita creatie pentru restul Italiei.
Pizza s-a raspandit si in alte orase italiene.
In plus, a inceput sa se adauge usturoi in compozitie, rosii proaspete si cea mai buna branza napoletana, faimoasa pentru textura si gustul ei.

Aluatul era simplu, facut din faina, sare, drojdie.
Tot in perioada aceasta au inceput sa coaca pizza in cuptor de caramizi.

Pizza a ajuns in America, Anglia, Franta si Spania foarte repede; cu toate acestea, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu era foarte cunoscuta.
Istoria pizzei si secretele ei ascunse, dupa ce au ocupat teritoriul italian, multi soldati americani si europeni care au gustat pizza, au adus-o in tarile lor de origine.
In America, imigrantii italieni vindeau pizza in magazinele lor si prima pizzerie a fost deschisa de Gennuardo Lombardi in 1905.

In fiecare an, pe 9 februarie se sarbatoreste Ziua Internationala a Pizzei; in Cartea Recordurilor, cea mai mare pizza care a fost facuta vreodata avea 30,48m (100 feet) diametru.
Si asta nu e cine stie ce, avand in vedere ca americanii mananca in medie 100 de acrii de pizza pe zi.

Preferata este pizza-pepperoni, iar pizza, in general, este a doua mancare perferata a americanilor dupa hamburgeri.

Cea mai buna veste ar fi ca pizza e de fapt o mancare sanatoasa!
Ea contine vitamina A in sosul de rosii, proteine si calciu in mozarelle, precum si carbohidrati in aluat si ulei.

Pentru vegetarieni, exista si varianta fara carne.
Pentru cei intoleranti la lactoza, pizza cu rosii e cea mai buna.
Cei care trebuie sa evite acizii din sosul de tomate, pot alege pizza alba. La modul cel mai simplu, pizza poate fi facuta din cele mai sanatoase ingrediente pana la cele mai grase.

Este o mancare care vine in mai multe variante, pentru toata lumea.
Exista pizza la tigaie, pizza umpluta, pizza cu aluat subtire/gros, si multe alte feluri.
In unele zone din SUA se mananca tipuri ciudate de pizza, de exemplu cu inghetata.

Pizza a facut un drum lung din Italia, si acum a devenit parte dintr-un meniu international.